Uygun Krediler

Ziraat Bankası Karekodlu Çek Nedir?

Ziraat Bankası Karekodlu Çek Nedir?

Ziraat Bankası tarafından kurumsal müşterilere özel olarak sunulan karekodlu çek, üzerinde karekodun okutularak onay süreci olmadan sunulan bir hizmettir. Yani hamil tarafından okutulan kodun herhangi bir onay sürecine girmeden sadece keşidecinin çek ödeme sürecinin görüntülenmesini ve çekin sistemsel anlamdaki kaydının gösterilmesini sağlayan bir uygulamaldır. Günümüzdeki pek çok tüketici Ziraat Bankası karekodlu çek nedir konusunda yaptığı araştırmalarda birbirinden farklı bilgilere ulaşabilir.

Ziraat Karekodlu Çek Özellikleri Nelerdir?

Firmalar mal ve hizmet alımı yaparken bu alımlardan oluşan ödemeleri çekle yapabilmektedir. Haliyle bu süreç nakit taşıma riskini de ortadan kaldırmaktadır. Ek olarak müşterilerden alınan çekler de Ziraat Bankası tarafından tahsile alınabilmektedir. Ya da finansman teminatı olarak kullanılabilir.

Karekodlu çekin en önemli özelliği, ödeme kolaylığı sağlamasıdır. Bununla birlikte nakit taşıma riskini de ortadan kaldırmaktadır. Bu hizmet için banka tarafından herhangi bir ücret tahsil edilmediği gibi keşidecinin geçmiş dönemlerdeki tüm ödeme performansları özel bir rapor olarak kullanıcılara sunulmaktadır.

Karekodlu Çek Nedir?

Standart banka çeklerinin yeni versiyonu olan karekodlu çekin üzerinde, çek yaprağının geçerliliğine dair bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca keşidecinin çek ödeme geçmişi de kontrol edilebilir. Aslında Ziraat Bankası karekodlu çek sayesinde sahte çekler kısa sürede anlaşılabilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak Findeks karekodlu çek uygulaması da kullanılabilir. Findeks üzerinden alacağınız çek raporu bilgileriyle birlikte sizde bulunan çekin üzerindeki bilgileri anında karşılaştırabilirsiniz. Çelişki veya tahrifatlar bu şekilde anlaşılabilmektedir.

Findeks uygulamasının da desteklediği karekodlu çek ile beraber sorgulama yaparken, kayıp ve çalıntı bildirimi yapılan çek bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Ayrıca hali hazırda tahsil edilen bir çek olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Asıl önemli olan durum, keşidecinin çek ödeme performansının kontrol edilmesidir. Keşidecinin daha önceki dönemlerde var ise karşılıksız çekleri bu şekilde görüntülenebilir. Günümüzdeki en kapsamlı uygulamalardan olan karekodlu çek, Ziraat Bankasının desteklediği uygulamalar arasındadır.

Ziraat Bankası Karekodlu Çek Nasıl Alınır?

Artık Ziraat Bankası karekodlu çek almak isteyenler direkt olarak banka şubelerine gidebilir. Hızlı bir şekilde sizden istenecek bilgileri doldurduktan sonra karekodlu çek sahibi olabilirsiniz. Sadece kurumsal müşterilere sunulan bu hizmetin aslında bir nevi nakit güvenliğini sağlamak için verildiğini söyleyebiliriz. Ek bir ücret ödemeden sahip olacağınız karekodlu çek ile ilgili yazımızın devamından farklı uygulama bilgilerine sahip olabilirsiniz.

Findeks Karekodlu Çek Nasıl Alınır?

Ziraat Bankasına alternatif olarak kullanabileceğiniz Findeks karekodlu çek uygulamasından yararlanmak için öncelikle Findeks mobil uygulamasına giriş yapmalısınız. Findeks üyeliği bulunmayanların ‘yeni üye’ butonuna giriş yaparak üyelik gerçekleştirmesi gerekir. Daha sonra ticari veya bireysel üye bilgilerini doldurmalı ve ardından da TC ile şifrenizi girmelisiniz. Ticari üyelerden TC kimlik, parola ve şirketin vergi kimlik numarası talep edilmektedir.

Bu bilgilerin girilmesinden sonra cep telefonunuza bir şifre gelecektir. Şifreyi kullanarak ‘devam’ butonuna basabilirsiniz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ‘çek raporu’ kategorisine ulaşabilirsiniz. Ayrıca hizmete giriş yaparken karekodlu çeki yanınızda bulundurmanız şarttır. Çek raporu kategorisinden karekodlu çek raporu sekmesine ulaşarak kamerayı çek üzerinde tutabilir ve raporun paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.

Karekodlu Çek Sisteminin Önemi

31 Aralık 2016 tarihinde gelen bir düzenlemeye göre ülkemizde faaliyet gösteren banka şubeleri artık karekod içermeyen çek yaprağı basamayacaktır. Bu yüzden Ziraat Bankası karekodlu çek sistemi yasalara uygun bir şekilde hazırlanmaktadır. Bu tarihten önceki çekler ise geçerliliğini korumaktadır.

Karekod uygulamasının sistem işleticisi de kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. Öncelikle yönetim yetkisi Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine verilmiştir. Ayrıca KKB tarafından da gerekli uygulamalar devreye alınmıştır. Bu çek raporunda çek sahibinin veya cirantanın herhangi bir rızası aranmadan aşağıdaki bilgiler 3. şahısların erişimine açılmıştır;

  • Muhatap olan bankanın unvanı
  • Çek seri numarası
  • Çek sahibinin isim ve soy isim bilgileri
  • Çek sahibinin ticaret unvanı
  • Çek adet ve tutarı
  • Son 5 yıl içinde ibrazında ödenen çekler ve tutar bilgileri
  • Var ise yasaklama tarihi
  • Çek yaprağıyla ilgili tedbir kaydının bulunup bulunmadığı

Karekodlu Çek Uygulamasının Amacı

Günümüzde Ziraat Bankası karekodlu çek uygulaması başta olmak üzere diğer banka ve uygulamalardan elde edeceğiniz karekodlu çekin bazı amaçları vardır. İlk olarak yetki ve tarih tartışmasının bitirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca vadeli çeklerin kesilme zamanıyla ilgili karşılaşılan hukuksal sorunlar da giderilmeye çalışılmaktadır. Karekodlu çek kayıt sisteminde çek sahibinin tüzel olması durumunda, tüzel şahıs adına çeki imzalamış olan kişinin vade tarihine kadar değişmesi halinde, ortaya çıkacak belirsizlikler de sonlanmaktadır. Yani karekodlu çekin daha önceki dönemlerde yaşanan problemleri sona erdirdiğini söylemek doğru olacaktır.

Bu yazı, güncel 12.09.2023 tarihinde tarafından Mobil ve İnternet Bankacılığı kategorisi için yazıldı.

"Ziraat Bankası Karekodlu Çek Nedir?" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Ziraat Bankası Karekodlu Çek Nedir?" Yazısı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Kadir dedi ki:

    Elimde halkbank İn çeki var nasıl sorgulatabilirim