web analytics
Uygun Krediler

Miras Olan Evin Üzerine Kredi Başvurusu Yapılır Mı?

Miras Olan Evin Üzerine Kredi Başvurusu Yapılır Mı?

Konut kredisi, satın alınacak konutun kredi almaya uygun olması halinde tüketicilere sunulmaktadır. Buna ek olarak miras olan evin üzerine kredi alabilir miyim? sorusu da çokça merak edilmektedir. Öncelikle bir bireyin ölümünden sonra yakınlarının geriye kalan mal varlığını kullanma hakkı ölüm gerçekleştikten hemen sonra başlamaktadır. Medeni Kanun’a göre mirasçıların yaşamını yitiren kişiye ait olan tüm haklar üzerinde beraber hareket etmesi de gerekiyor. Yani mal paylaşımında miras kalan eve konut kredisinin nasıl alınması gerektiği mutlaka bilinmelidir.

Miras Kalan Konut Nasıl Satışa Çıkarılır?

Mirasçılar, kanun ya da sözleşme gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadığı zaman söz konusu mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Medeni Kanun’a göre yapılan bu uygulamada mirasçılar ortak bir karar alarak miras kalan konutu da satabilmektedir. Günümüzde miras kalan konutun satışı tüm hissedarları ilgilendirir. Hissedarların tamamı tapuya giderek imza yetkisini kullanır veya hisse satışı yetkisini bir kişiye vererek tapu işlemlerini başlatır.

Mevcut hissedarlardan herhangi birinin ya da birkaçının 65 yaş ve üzerinde olması halinde kişinin sağlık raporu alması gerekir. Bu rapor akli dengesinin yerinde olup olmadığını saptamak içindir. Ancak mirasçılar arasında bir anlaşma sağlanamıyor ise sulh mahkemesine başvurulur ve satış yoluyla kararlaştırılması talep edilir. Bu bilgilerle beraber “Miras ev üzerine kredi alabilir miyim?” sorusunun yanıtını yazımızın devamından takip edebilirsiniz.

Miras Kalan Hisse Konut Kredisiyle Alınabilir mi?

Miras kalan konutun ya da hisse sahibi olduğunuz evin hisselerine sahip olmak için ev kredisi kullanılamaz. Bunun nedeni konut kredisinde akrabalar arasında işlem yapılmasının mümkün olmamasından kaynaklıdır. Haliyle miras olan konutun bir bölümü ya da tamamı zaten sizindir. Ek olarak, bankalar mirasla kalan evin bir bölümü için ipotekli ihtiyaç kredisi veremeyeceği için herhangi bir kredi imkanı sunamamaktadır.

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras bölüşümünden önce miras bırakan kişinin eşinin vefat edip etmediği önemlidir. Bununla beraber kimlerin mirasçı sayılabileceği de oldukça önemli detaydır. Ölüme bağlı olarak kullanım yetkisi olan bir bireyin mirasçı olmaması halinde söz konusu miras, kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Ancak miras bırakan bireyin herhangi bir vasiyeti var ise bu vasiyet geçerlidir. Vasiyete göre hazırlanacak olan mirasın ardından kalan kısım kardeşler arasında paylaştırılmaya devam edilmektedir.

Vefattan önce bırakılan vasiyet, mirasçıların saklı paylarını da kapsar. Bu tür durumlarda tenkis davası açılabilir. Tenkis davası, hakkından fazlasını almış olan kişilerin diğer mirasçının hakkı oranında haklarının eksiltilmesi durumudur. Ayrıca kardeşlerin vasiyet iptal davası açabileceği de unutulmamalıdır. Tüm bu bilgilerle beraber miras ev üzerine kredi alabilir miyim sorusunun yanıtları da yeteri kadar anlaşılabilir. Miras üzerine kredi çekemeyen mirasçılar genelde vasiyet belgesinin iptali için de dava açabilmektedir.

Miras Kalan Ev için Vergi Ödeniyor mu?

Mirasçıların kalan mirası üzerine almasından sonra bazı yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer miras bir gayrimenkul ise emlak yani veraset ve intikal beyannamesinde bulunulur. Bu sayede konut, başvuru sahibinin üzerine kaydedilir. Beyanname ise konutun bağlı olduğu vergi dairesine yapılacak müracaattan sonra verilmektedir.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre karşılıksız ya da veraset yoluyla mal kazanan şahıslar vergi mükellefi sayılmaktadır. Her yıl farklı oranlardan belirlenen bu verginin kanununa göre miras bırakan bireyin kişisel eşyaları vergi kapsamı dışındadır. Vergi dairesine yapılacak başvuruyla beraber her yıl Kasım ve Mayıs ayında iki eşit taksitler bu vergi ödenmektedir.

Bireylerin miras ev üzerine kredi alabilir miyim konusunda herhangi bir hizmet alamamasıyla beraber diğer vergileri araştırdığı bilinmektedir. Emlak vergisinin yanı sıra değer artış kazancı vergisi de ödenmek zorundadır. Kanunun 80. maddesine göre, gayrimenkulün alış tarihinden itibaren beş (5) sene içinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı kapsamına girilmektedir. Ancak gayrimenkul bedelsiz olarak elde edinilmiş ise bu hakların satılmasından dolayı elde edilen kazançlar vergiye dahil edilmez.

Vergi Beyannamesinde Bulunmayanlara Ceza Gelir mi?

Veraset ve İntikal Beyannamesinde bulunmayan bireyler her gayrimenkul için gecikme faizi ödemektedir. Ayrıca vergi cezası da uygulanmaktadır. Mal sahibinin vefat etmesiyle beraber 4 ay içinde mirasçıların beyanname vermesi gerekir. 4 ay içinde beyannamede bulunmayan mirasçılar için ayrı ayrı ceza uygulanmaktadır.

Ödenecek vergiler de günümüzde merak edilmektedir. Öncelikle 210 bin TL’ye kadar %1 vergi alınan mirasçılardan, 500 bin TL’ye kadar %3 oranında vergi talep edilmektedir. 1 milyon 100 bin TL’ye kadar %5,2 milyon TL’ye kadar %7 ve 3 milyon 800 bin TL’ye kadar %10 oranında vergi ödenmektedir. Beyannamede bulunurken işlem yapılacak miktara göre çok daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve vergiler hakkında yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Video üzerinden de detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu yazı, güncel 10.07.2020 tarihinde tarafından Bilgi Merkezi kategorisi için yazıldı.

"Miras Olan Evin Üzerine Kredi Başvurusu Yapılır Mı?" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Miras Olan Evin Üzerine Kredi Başvurusu Yapılır Mı?" Yazısı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Ercan dedi ki:

    Miras Olan Evin Üzerine Kredi Başvurusu Yapılır Mı?”