Konut Kredisi Kullanmadan Önce Bu 10 Maddeye Dikkat Edin!
Ev sahibi olmak isteyenler nakit ihtiyaçlarını bankalardan karşılamaktadır. Konut kredisi kapsamında alınacak hizmetlerden önce elbette faiz oranları kontrol edilmelidir. Öte yandan konut kredisi şartları ve gerekli olan belgeler de bilinmelidir. Tüm bu bilgileri sizlerle paylaşacağımız gibi konut kredisi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler konusunda da detaylı açıklamaları sizlere sunuyor olacağız. İlk olarak kredi almadan önce kontrol etmeniz gereken süreçleri yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
1.Konut Kredilerinde Kredi Notu En Önemli Faktör!
Alacağınız kredi türü ne olursa olsun bankanın sizinle ilgili yapacağı ilk araştırmalardan birisi kredi sicilidir. Kredi kullanmak isteyen kredi ntu düşük kişiler bankaya sadece ipotek göstererek kredi alınabileceğini sanmaktadır. Fakat ne yazık ki sistem bu şekilde ilerlememektedir. İpotekte göstermiş olsanız kredi notunuzun düşük olması ve özellikle aylık belgelenebilir bir gelire sahip olmamanız kredi almanızı engellemektedir. Başta Findeks uygulaması olmak üzere bankalardan kredi notunu öğrenmeli ve daha sonra başvuru yapılmalıdır. (bkz. ücretsiz kredi notu sorgulama) Çünkü düşük kredi skoruyla yapacağınız başvurular hem reddedilir hem de kredi notunun daha da düşmesine neden olur.
2.Ödeyeceğiniz Peşinatları Önceden Hesaplayın
Peşinat ödemesi, konut kredilerinde bankalardan talep edilmektedir. Kredi skoru konut kredisine uygun olanlar daha sonra peşinat miktarını hesaplamalıdır. Genelde bankalar evin ekspertiz raporuna göre konut değerinin %70’i ile %80’ine kredi vermektedir. Kalan kısımlar için peşinat ödeme şartı vardır. Bu yüzden peşinat biriktirmeniz, konut kredisi almak için önemlidir. Aslında konut kredisi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler konusunda en önemli hususun peşinat olduğu bilinmelidir.
3.Satın Alınacak Evin Seçimini Titizlikle Yapın
Tüketiciler aslında gördüğü her evi satın almak ister. Ancak yaşam alanınızın tamamen tarzınıza uygun olması gerektiğini unutmayın. Piyasadaki konut satışlarında düşüşün yaşandığı günümüzde evin bakım masrafları, güvenliği, hava limanlarına yakınlığı ya da merkeze olan uzaklığına mutlaka bakılmalıdır. Daha sonra ise evin krediye uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
4.Bütün Bankaların Sunmuş Olduğu Faiz Oranlarını Karşılaştırın
Konut kredilerinde belirli dönemlerde faiz indirimleri yapılmaktadır. Bu tür dönemlerde konut kredisi almanın daha mantıklı olduğu unutulmamalıdır. Online olarak faiz karşılaştırma platformlarını kontrol edebilir ve en uygun konut kredisi veren bankalara başvurabilirsiniz. Ayrıca vade oranı yüksek olan bankaların düşük faizli krediler sunmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.
5.Konut Kredisinde Gelir Belgesinin Önemi Büyük
Kredi almak isteyen tüketicilerin geliri yüksek olsa bile bunu bankalara ibraz etmediği sürece kredi onayı alamazlar. Haliyle bankalara yapacağınız başvurularda gelirinizi belgelemeniz şarttır. Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması için gelir belgesiyle beraber ek teminatlar talep edilebilir. Bu tamamen bankanın kendi inisiyatifine göre değişen bir durumdur. Bu yüzden gelir belgesine alternatif olarak kefil veya ipotek unsurlarını da kontrol etmelisiniz. Bu hususta önemli olan durum, kefilin gelirinin yüksek olması değildir. Kefilin daha önceki bankacılık işlemlerinde sorun yaşayıp yaşamamış olmasına bakılır. Ayrıca kefil için kredi eş onayı da gerekir. Eşlerin bu süreçlere onay verdiğini gösteren bu belgenin ayrı yaşama durumu dışında bankalar tarafından talep edildiği unutulmamalıdır.
6.Satın Alınacak Evde Kiracının Olup Olmaması
Krediyle satın alacağınız evde bir kiracı var ise öncelikle kira kontratını incelemelisiniz. Ayrıca kiracının tahliye taahhüdü vermesi halinde kontrat ile tahliye tarihini kontrol etmelisiniz. Ev satın alındıktan sonra noter aracılığıyla kiracıyı bilgilendirmeli ve en çok 2 ay içinde evi boşaltmasını talep etmelisiniz. Ancak kiracının evde oturmaya devam etmesini istiyorsanız, yeni bir kontrat yaparak süreci kontrol edebilirsiniz.
7.Satın Alınacak Evdeki Yasal İzinlerin Kontrolü
Konut kredisiyle ev satın alınmadan önce yapı kullanım izninin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca satın alacağınız konutun aile konutu olarak geçmesi halinde eş muvafakatnamesinin alınmış olması şarttır. Bu belgenin olmaması halinde tapu iptal davasıyla tapunun devredilmesi söz konusu olabilir. Yani konut kredisi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler hususunda yasal izinlerin de önemli olduğu bilinmelidir.
8.Evin Satış Değerinin Kontrol Edilmesi
Evin satış sürecinde tapu işlemlerine dikkat edilmelidir. Çünkü konut alınacak değer üzerinden beyan edilmesi gereken miktar, düşük beyan edildiğinde tapu harcını düşürecektir. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tapu sürecini yakından takip ettiği için alıcı ve satıcılara bazı cezalar uygulanabilir. Bu yüzden evin satış değerinin olduğundan düşük gösterilmemesi şarttır.
9.Konut Kredisinde Hangi Şartlar Aranır?
Konut kredisi şartları konusunda tüketicilerin kredi geçmişi, toplam geliri, peşinat ödeyip ödeyemeyeceği ve taşınmazın özelliklerine göre işlem yapılmaktadır. Mortgage almak isteyen bireylerin kredi puanı bu kapsamda önemlidir. Daha önceki süreçlerde bankalara yapılan borç ödemelerinin düzensiz olması, kredinin alınmamasına neden olabilir. Ayrıca tüketicinin aylık toplam geliri de konut kredisinde aranan şartlardandır. Peşinat konusunda da tüketicinin ödeme yapabilmesi gerekir. Bankalar genelde kredi miktarının %20’sini peşinat olarak talep edecektir.
10.Peki Konut Kredisi Faiz Oranları Şu Anda Ne Kadar?
Konut kredisinde faiz oranları 2019 yılı için sürekli değişken olarak ilerlemiştir. Bu 10 madde içerisinde son derece önemli olan faiz oranları %1,48’e kadar düşmektedir. 100 bin TL için 120 ay vadede düşük faizli konut kredisi almak için İNG, Ziraat Bankası, ICBC Turkey, Yapı Kredi ve Garanti Bankasına başvurabilirsiniz. Bu bankaların faiz oranları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- İNG Bank – %0,89
- Ziraat Bankası – %0,94
- ICBC – %0,92
- Yapı Kredi – %0,89
- Garanti Bankası – %0,95
- Vakıfbank – %0,89
- TEB – %0,91
- Şekerbank – %1,79
- Odeabank – %1,19
- Listenin devamı için en uygun konut kredisi faiz oranları 2020 bölümüne giderek listeyi inceleyebilirsiniz.
Bu faiz oranları en yüksek vade gün sayısına göre belirlenmiştir. Vade sayısına göre değişen faiz oranları hakkında detaylı bilgiler almak için bankalarla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Sizlerle paylaştığımız “Konut kredisi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler!” konusunda oldukça hassas davranmanızı öneririz. Bankalar arasında karşılaştırmalar yaparak en uygun faiz oranıyla kredi alabilirsiniz. Konut kredisinin ödenememesi halinde satın alınan evin ipotek kapsamında değerlendirildiği unutulmamalıdır. Yani borcun gecikmesi veya ödenmemesi durumunda krediyle aldığınız konut, banka tarafından tekrar satışa çıkarılacaktır.
"Konut Kredisi Kullanmadan Önce Bu 10 Maddeye Dikkat Edin!" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.
"Konut Kredisi Kullanmadan Önce Bu 10 Maddeye Dikkat Edin!" Yazısı İçin Hiç Yorum yapılmamış