web analytics
Uygun Krediler

Ev Sahibi ve Kiracı Hakları Nelerdir? (2024 Güncel Maddeler)

Ev Sahibi ve Kiracı Hakları Nelerdir? (2024 Güncel Maddeler)

Kiracı Hakları Nelerdir?

Ev sahibi ve kiracıların hakları, Türk Borçlar kanununda 6098 sayılı haklarda belirtilmiştir.  Kanunda belirtilen kiracı hakları şunlardır. 

  1. KONTRAT SÜRESİ: Mülk sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Kontrat bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracasına ihbarname çekmediği sürece kontrat kendiliğinden yenilenir ve kontrat süresiz niteliğe kavuşur. 
  2. KİRA BEDELİNDE İNDİRİM: Tadilat ve yapı kusurlarının giderilmesinin bir acelesi yoksa kiracı ev sahibinden kira ücreti dâhilinde indirim talep edebilir. Konut zararlarının giderilmesi ve ya kira oranında indirim talep etmek kiracının en doğal hakkıdır. 
  3. KİRA DEVRİ: Kiracı, kiraladığı mesken yahut işyerini başka birine kiralama hakkına sahiptir. Konuta zarar vermemek koşuluyla konutu kısmen ya da tamamen başkasına devretme ve kiralama hakkına sahiptir. 
  4. KİRACI HER ZAMAN HAKLIDIR: Kiracı evden istediği performansı alamıyorsa, ev beklentisini ve ihtiyacını karşılamıyorsa kontrat süresi dolmadan evden çıkma hakkına sahiptir. 
  5. DEMİRBAŞ TADİLATI: Evin temel bölümlerinin tadilatı mülk sahibine aittir. Kiracı keyfi değişiklikler ve yenilikler yaptırıyorsa giderleri kiracı karşılar. 
  6. YÖNETİM YETKİSİ: Apartman yönetiminde ev sahipleri yöneticilik yapar. Ev sahibinin vekaleti ile kiracılarda yöneticilik yapabilir. 
  7. DEPOZİTO: Evi kiralarken kiracı depozito vermişse, kiracı çıkarken evi aldığı gibi temiz ve sorunsuz bir şekilde bırakıyorsa depozitosunu geri alabilir. Depozito bedeli kira bedelinin maksimum 3 katı olabilir. 
  8. ZAMAN ETKİSİ: Kiracı evi kiraladığı şekilde teslim etmek zorunda değildir. Bakım, temizlik ve demirbaşları aynı şekilde teslim etmesi gerekir. Eskiyen ve yıpranan demirbaşlardan sorumlu değildir. 
  9. FESHE GEREK YOKTUR: Kontrat süresinin bittiğinde, kiracı çıkmak istediğinde sözleşmenin feshedilmesine gerek yoktur.  
  10. KENTSEL DÖNÜŞÜM: Kiracı kiraladığı mülkün kentsel dönüşüme alınması ile tahliye edilirse devletten 2 aylık kira yardımı alabilir. 
  11. KİRACININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ:  Kiracı, kira bedelini düzenli olarak ödemesi gerekir. Kira kontratında ödeme tarihi yoksa ödemeler her ayın sonuna kadar yapılabilir.  Kiracı kirayı ödememesi durumunda mülk sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
  12. Bir önceki yazımızda kirada oturmak mı, konut kredisi çekmek mi? sorusuna yanıt aradık. İlginizi çekebilecek tespitlerde bulunduk.

Ev Sahibinin Yükümlülükleri Nelerdir?

  • Madde 302: Sigorta, vergi vb. kiralanan ile alakalı ödemeleri kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiraya veren ödemek zorundadır.
  • Madde 303: Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri, kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.
  • Madde 308: Kiralananın herhangi bir kusurunun ortaya çıkması ve bu kusurdan dolayı kiracının zarar görmesi durumda kiraya veren, zararı karşılamak ile yükümlüdür.
  • Madde 346: Kira bedelinin geç ödenmesi durumda, herhangi bir cezai koşul içeren bir anlaşma yapılamaz.

Kiracının Temel Yükümlülükleri Nelerdir?

  • Madde 313: Kiracının en temel yükümlülüğü kirasını zamanında ve eksiksiz ödemesidir. 
  • Madde 314: Kira sözleşmesinde kira ödeme tarihi net olarak belirlenmemişse kiracı, kirayı her ayın sonunda öder. 
  • Madde 315: Kiracı kira bedelini ödemediği durumlarda kiraya veren kişi kira sözleşmesini feshedebilir. 

Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir?

Ev sahibi sözleşmesi devam ettiği sürece kiracıyı istediği zaman evden çıkaramaz. Haklı gerekçeleri varsa kiracıya ihbarname çekebilir. Bir yılda iki ihbarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkabilir. 

Kiracıyı evden çıkarmak için; gayrimenkulün tadilatı, ev sahibinin eve ihtiyacının olması, mülk sahibinin değişmesi gibi durumlarda yasalarla belirlenmiş zaman sınırları dâhilinde kiracının evden çıkması talep edilebilir. 

  1. Ev sahipleri kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenen oranda zam yapabilir. Kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitiminde evden çıkarabilir. Kiracı evde oturmak istiyorsa yasalar çerçevesinde belirlenen zammı kabul etmek zorundadır. 
  2. Ev sahipleri kanun çerçevesinde belirlenen durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir. Kiralanan mülk kendisine, eşine ve çocuğuna lazım olduğu durumda mülk sahibi bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir. 
  3. Ev sahibi kiradaki evi satması durumunda ev sahibi kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. 
  4. Kiracının evi özentisiz kullanması, komşuları ile geçinememesi durumunda ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir. Böyle durumlarda ev sahibi kiracıya ihbarname çekerek 30 gün içinde sorunların giderilmesini aksi takdirde evin boşaltmasını talep edebilir. 
  5. Kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala aksi belirtmedikçe yeni sözleşme yapılmazsa eski şartlar üzerinden sözleşme yenilenir. Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkına sahiptir. 
Video üzerinden de ev sahibi ve kiracı hakları hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Konu hakkındaki sorularınızı bizlere aşağıdaki bölümden yazabilirsiniz.
Uygun

Bu yazı, güncel 19.06.2024 tarihinde tarafından Bilgi Merkezi kategorisi için yazıldı.

"Ev Sahibi ve Kiracı Hakları Nelerdir? (2024 Güncel Maddeler)" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Ev Sahibi ve Kiracı Hakları Nelerdir? (2024 Güncel Maddeler)" Yazısı İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. Ertan sis dedi ki:

    8 yıldır kirasını ve yıllık artışlarını düzenli ödediğim halde daha yüksek kiraya vermek için evsahibim ben geleceğim diyerek beni çıkarma yetkisine sahipmidir kendine ait birden fazla evi var benim haklarım nelerdir teşekkürler.

  2. Memet algan dedi ki:

    Slm
    8 senedir oturduğum evde kontratsız
    Oturuyorum.yıllık kira artışlarımı %10
    Olarak yaptım.yeni sene girişim den
    Dolayı ev sahibinin % 50 kiraya zam
    Yapmak istiyor. Bu adil bir durum
    Olmadığından ev sahibinin böyle yüksek
    Oranda kira artışı yapma hakkı varmıdır
    Her yıl kiramı tefe tüfe oranında arttırmama
    Rağmen böyle bir hakkı varmıdır.
    Yasalar doğrultusunda böyle bir artış
    Yapabilirmi.tşk