Uygun Krediler

Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı 2020: Başvuru ve Şartları

Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı 2020: Başvuru ve Şartları

Bildiğiniz gibi artık ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınmıştır. Sonuçta ev hanımlığı yapmakta tıpkı bir meslek gibi mesai gerektirmektedir. Bu yüzden devlet tarafından ev hanımlarını düşünen bir emeklilik sistemi uygulaması oluşturulmuştur. Sayfamızda bulacağınız detaylar;

  • Başvuru şartları
  • Prim ödeme gün sayıları
  • Engelliler için emeklilik şartları
  • 25 yıl evli kalan ev hanımları için emeklilik şartları ve diğer bütün detaylar sayfamızda yer almaktadır.

2020 Yılında Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ev hanımlarının sigortalı olabilmesi için isteğe bağlı sigorta şartlarını yerine getirmek gerekiyor.

  1. 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  3. Herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmıyor olmak
  4. Yaşlılık maaşı veya malullük maaşı almıyor olmak
  5. Herhangi bir gelire sahip olmamak.

5. madde de yer alan şartı biraz daha açıklayacak olursak. Üzerinize kayıtlı herhangi bir gayrimenkul varsa isteğe bağlı sigortadan yararlanamazsınız. Yani gelir vergisine hiç bir şekilde tabi olmamanız gerekmektedir. Fakat evde el işi veya örgü tarzında ek işler yapıyorsanız bu sizin emekli olmanıza engel teşkil etmemektedir. Emeklilik şartlarının yanı sıra sizler için farklı bir devlet desteğinden de bahsetmek istiyoruz. Muhtaçlık Aylığı yazımızda engelliler ve maddi durumu kötü olanlar için verilen aylık 914,49 TL‘nin şartlarından ve başvuru işleminden bahsettik. Okumanızı tavsiye ederiz.

Emeklilik Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılmaktadır?

Emeklilik başvuru için öncelikle gelir vergisi mükellefi olmadığınıza dair bir belge almanız gerekiyor. Vergi dairelerine giderek bu belgeyi temin edebilirsiniz. Ardından İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ni eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. (Belgeyi indirmek için tıklayınız.) Başvuru için bu belgelerin yanında kimlik belgenizin de yanınızda olması gerekiyor. Sigortanızın başlangıç tarihi isteğe bağlı sigorta başvurusunu gerçekleştirmiş olduğunuz günden sonra başlamaktadır.

Ev hanımlarının primleri belirlenirken kendi çabaları ile yaptıkları el işlerine ait aylık kazancın %32’si kadarınca prim ödemesi yapılacak. Ödenen bu primin %20’si emeklilik, %12’lik kısmı ise Genel Sağlık sigortasını kapsamaktadır. Aylık gelirinizi beyan ederken miktarına siz karar verebilirsiniz. 2020 yılından sonra ödenmesi gereken asgari prim tutarı 847,58 TL olurken, azami prim tutarı 6.356,85 TL olmaktadır. Unutmayınız ki primler sizin aylık gelirinizin ne kadar olduğunu beyan etmeniz neticesinde hesaplanmaktadır.

İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olan ev hanımları, Bağ-Kur’lu olarak emekli olmaktadırlar. Buda şu anlama gelmektedir; ev hanımları, esnaflara göre daha prim ödeyerek bağkur’lu olabilmektedirler. Primler yatırıldığı sürece sağlık sigortasından faydalanabilmektedirler.

Ev Hanımları Ne Zaman Emekli Oluyorlar?

  • Sigortalı olmak için evvela gün sayısının dolduruluş olması gerekmektedir.
  • Bağ-kur kapsamında emekli olunduğu için 9 bin gün yani 25 yıl prim ödemesi yapılmalıdır. Bu süre toplu ödeme yöntemi ile kısaltılamıyor
  • 9 bin günlük prim ödemesini yapmış olan ev hanımları, emeklilik için 58 yaşını doldurmalıdır. Örneğin, 20 yaşındaki bir ev hanımı 25 yıl prim ödemesi gerçekleştirdiği zaman hemen emekli olamıyor. 58 yaşını doldurması gerekiyor.

9 Bin günlük prim ödemesi yerine farklı bir yol ile de ev hanımlarına emeklilik kapıları aralanmaktadır. Ev hanımlarının yaşlarına bağlı olarak prim ödemesini 5 bin 400 gün (15 yıl) yaparak da 61 yaşında emekli olabilirler. Bu emeklilik seçeneğini seçmekte de özgürsünüz. Ayrıca emeklilik yaşının dolmasından önceki son 3.5 yıl çalışan ev hanımları 9 bin gün değil 7 bin 200 gün sigorta primi ödeyerek emekli olabilmektedirler. Prim ödemesini en az 5 yıl yapan ev hanımlarının vefatından sonra geride kalanlar için ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Ev Hanımlarına Emeklilik Toplu Ödeme

Emeklilik başvurusunda bulunan ev hanımlarının aklına en çok takılan soru toplu ödeme konusu olmuş durumda. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 9 bin gün prim ödenmesi yapılırken toplu ödeme bu süreyi kısaltamaz. 58 yaşını doldurmadan önceki 3.5 yıllık süre içerisinde sigortalı olarak çalışan ev hanımları sadece 7 bin 200 gün prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı elde edebilirler.

Dikkatinizi Çekebilir: 2020 Yılı Çocuk Paraları bölümüne giderek emzirme ödenekleri ve çocuk paraları hakkındaki son dakika haberleri takip edebilir, destek miktarını öğrenebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

İsteğe bağlı sigortalar, çalışmayan ev hanımları, çiftçi veya çalışmayan kişilerin sigorta primlerini düzenli ödeyerek SGK’da çalışan kişilerin sağlık ve emeklilik haklarına sahip olunması durumudur.

  • İsteğe bağlı sigorta başvurusu ve ödemeleri ikamet ettiğiniz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinden yapılmaktadır.
  • İsteğe bağlı sigorta prim ödemeleri çiftçiler için çiftçiler için 19 yıl 265 gündür.
  • İsteğe bağlı sigorta ile emekli olan ev hanımları en az 1.189 TL maaş almaktadırlar.

Engelli Vatandaşlar İçin İsteğe Bağlı Sigorta

Engelle bireylerde prim ödemesi yaparak BAĞ-KUR (4B)’lu olabilmektedirler. Engelli bireylerin ödeyecekleri prim gün sayısı daha azdır. Kurum üzerinden alacakları engelli raporları ile başvuru gerçekleştirdikten sonra prim gün sayısı belirlenmektedir.

Çalışma gücündeki oluşan kayıp oranlarına göre;

  • %50 – %59 arasında olan engelli sigortalılar, en az 5 bin760 gün
  • %40 – %49 arasında olan engelli sigortalılar, en az 6 bin 480 gün prim ödemesi yapmak durumdadırlar.

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Sona Erer?

  • İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiş son günü takip eden günden,
  • Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,
  • Ölen sigortalının ölüm tarihinden sona erer.

25 Yıllık Evli Kalan Ev Hanımları da Emekli Olabilecek (TBMM)

“Teklif ile; evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır.”

TBMM

TBMM Komisyonu’na sunulan yasa teklifinde bazı şartlar yer almaktadır. Bu şartların birincili 25 yıl evli kalmak ve 50 yaşını doldurmuş olmaktır. Emeklilik hakkından yararlanacak olan ev hanımlarının bir kaç şartı da taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • 2020 yılı itibariyle en az 1970 (50 yaş) doğumlu olmak.
  • Herhangi bir aylık almıyor olmak. (Bakınız: Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?)
  • Aylık herhangi bir gelire sahip olmamak. (Gelir vergisi mükellefi olmamak gerekiyor.)

Ev hanımlarına emeklilik yasasına göre borçlanarak emekli olunabilecek. Daha önce hiç bir yerde çalışmayan ev hanımları kendi sigorta primlerini ödeyerek emekli olabileceklerdir. Ev hanımlarının borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir.

2020 yılından itibaren asgari ücrete gelen zamla birlikte prim ödemelerine dair yapılacak işlemlerdeki tutarlarda değişmiştir. yurt dışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 TL, diğerlerinde ise 31.39 TL. Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7.200 gün için 317.808 TL, doğum borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin TL ödenmesi gerekecek

Emeklilik Teklifi Hakkındaki Son Dakika Haber Detaylarını Video’dan İzleyebilirsiniz. Devlet Destekleri bölümünden de güncel duyurulara ulaşabilirsiniz.

Bu yazı, güncel 25.04.2020 tarihinde tarafından BES Bilgi Merkezi Maddi Yardım kategorisi için yazıldı.

"Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı 2020: Başvuru ve Şartları" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı 2020: Başvuru ve Şartları" Yazısı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Fatma dedi ki:

    Emeklilik için başvuru yapacam ama nasıl