Eş Muvafakatnamesi (Kredi Eş Onayı) Nedir?
Konut kredisinde çokça karşılaşılan eş muvafakatnamesi ile ilgili bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle bu belge, kredi almadan önce eş rızasının alındığını gösteren bir evraktır. Özellikle de ipotekli konut kredisi taleplerinde bu belgenin hazırlanması şarttır. 2002 yılından beri yürürlükte olan bu belgenin konut kredilerinde hala geçerli olduğu unutulmamalıdır. İpotekli konut satışı sırasında konut üzerinde eşin herhangi bir hakkı bulunmasa da evrakın hazırlanarak bankaya sunulması şarttır. Ancak ipotek olmadan kredi çekilmek istendiğinde bu tür belgelerin hazırlanması gerekmiyor.
Türk Medeni Kanunu’nda yer alan maddeye göre, bir birey, eşiyle birlikte yaşadığı süre içinde aile konutunun üzerinde bu belge olmadan alım ya da satım yapamamaktadır.
Konut Kredisinde Eş Onayı Nedir?
Bankaların sunduğu hizmetlerde, teminat altına almak istediği konutlarda, konut sahibinin evli olup olmadığına bakılır. Eğer birey evli ise konut almak isteyenin eşinden rızasının alınmasını talep eder. Eş rızası olmadan alınan ipotekler, ilerleyen süreçlerde eşler arasındaki sorunlardan dolayı geçersiz olabilir.
Konutta aile kavramı, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe alınan Türk Medeni Kanunu’nun 4721 sayılı maddesiyle onaylanmıştır. Maddenin ilgili hükmüne göre, eşlerden biri diğer eşin kesin onayı olmadıkça, aile konutuyla ilgili sözleşmeyi reddedemez. Aynı maddede aile konutu onay olmadan devredilemez ve hak ihlali yapılamaz.
O halde eş muvafakatnamesi ile ilgili maddenin asıl amacı, evliliğin sorunlara neden olduğu durumlarda aile konutu üzerinde eşin ve çocukların hakkını korumaktır. Konut kredisi hesaplama sayfasından bankaların uyguladığı faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.
Eş Onayı Hangi Durumlarda Gereklidir?
Bankanın ipotek konularak sunduğu bankacılık hizmetine konut kredisi adı verilir. İpotek ayrıca ihtiyaç ve araç kredisinde de uygulanır. Fakat kredi çekerken eş izni alınmalı mı şeklinde sorulacak sorularda da bu uygulamanın önemli olduğu bilinmelidir. Haliyle aile konutu olacak şekilde satın alınmak istenen ev için kredi sunan bankalar, daha sonraki süreçlerde ipoteğin geçersizliği gibi durumlarla karşılaşmamak için eş rızası alınmaktadır. Buna ek olarak konut kredisi alacak olan kişinin evli olması halinde muvafakatname hazırlanmak zorundadır. Çünkü konut kredisinde bu belgeyi almayan bireyler, boşanma gibi durumlarda mal paylaşımı yapmak durumundadır.
Boşanmak üzere olan kişiler için de geçerli olan muvafakatname artık her bankanın talep ettiği bir belgedir. Boşanan çiftler genelde yeni bir ev alma yoluna giderken, boşanma resmi olarak tamamlanmadığı zaman önceden alınan ev üzerinde taraflar hak sahibi olmaktadır. Yani aile konutu olarak krediyle alınan evin alım ve satım işlemlerinde bu sebeplerden dolayı eş onayı alınmaktadır. Ayrıca miras olan ev üzerine kredi çekmek isimli yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Boşanma Aşamasındaki Eşin Rızası Geçerli midir?
Herhangi bir nedenden dolayı boşanma aşamasında olan çiftlerden birinin konut kredisi çekmek istemesi halinde eş muvafakatnamesi devreye alınmaktadır. Yani mahkeme tarafından kesinleşmeyen boşanmalarda çiftlerin konut kredisi alım sürecinde mal paylaşımı yapılmaktadır. Özet olarak eş onayı bu tür durumlarda da geçerlidir. Gayrimenkul satın alım sürecinde ters düşebilen evli çiftler, mutlaka birbirlerinin rızasını alarak konut kredilerine başvurmalıdır. Bu şartları sağlamayan çiftlerin bankalardan konut kredisi alması söz konusu değildir.
Eş Onayı Olmadan Kredi Alınabilir mi?
Günümüzde kredi çekerken eş izni alınmalı mı sorusuyla ilgili olarak, konut kredisinin çekilemeyeceği bilinmelidir. Ancak taşıt veya ihtiyaç kredilerinde böyle bir belgenin zorunlu olmadığı ortadadır. Ayrıca bu belgeye kefil olup olunamayacağı da merak edilmektedir. Bu kapsamda eşlerden biri mahkeme tarafından verilen bir ayrılık kararı bulunmadıkça, muvafakatname ile kefil olabilmektedir. Yapılan düzenleme ile amaç, ailenin ekonomik sürecinin korunmasıdır. Bu sayede kefil şartlarını taşıyanların da eş muvafakatnamesi ile kefil olma durumu söz konusudur. Sadece kredi kullanımlarında kefil olmak için bu belgeyi gerektirmeyen bazı istisnai durumlar vardır. Bu durumlardan ilki, mahkemenin verdiği ayrılık kararıdır. Diğeri ise kanunen ayrı yaşama durumudur.
Ticari Kredilerde Eş Rızası Zorunlu mu?
Konut kredilerinde zorunlu olan eş rızası aynı zamanda ticari krediler için de merak edilmektedir. 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe alınan Türk Borçlar Kanunu’na göre, eşlerden birinin, mahkeme tarafından verilen bir ayrılık kararı olmadığı sürece yazılı rızasıyla kefil olma durumu bulunmaktadır. Ancak bu rıza hali, sözleşmenin yapılmasından önce verilmelidir. İlgili maddeye göre ticari kredi çeken bireye kefil olacak kişinin eş rızası alması gerekmektedir. Fakat bu şart, ticari yaşamda birtakım sorunlara neden olduğu için gerekli yasal düzenlemeler yeniden yapılmıştır.
2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Borçlar Kanunu’nun 584. maddesine göre, ticaret siciline kayıtlı olan bir işletmenin ortakları ya da sahipleriyle beraber esnaflara verilecek kefaletlerde eşin rızası aranmamaktadır. Aynı durum tarım kredi kefaletleri için de geçerlidir. O halde ticari kredilerde artık eş muvafakatnamesi sunma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Benim adıma arsa vardı 2005 yılında üçüncü bir kişiye bu arsayı rehin vererek kredi kullanmasını sağladım sonra bu arsaya inşaat yapıldı inşaatı yapan kişide krediyi kullanan aynı kişi ben bütün kredi borcuyla birlikte kredi kullana n şahsa burayı devrettim.benim bundan sonra bu şahsın herhangi bir borcundan sorumlu olurmuyum.
Ayrıca eşim muvafakat vermedi
Ticari krediye eş kefil olursa kefilin eşinden eş muavakatnamesi alınırsa o da kefil sayılırmı