Uygun Krediler

Devam Eden Konut Kredisi Devredilebilir Mi?

Devam Eden Konut Kredisi Devredilebilir Mi?

Bildiğiniz gibi 2020 yılında konut kredilerindeki faiz oranları oldukça düşmüş durumda. Buda konut kredilerine olan talebi bir hayli artırmış durumda. Bununla beraber devam eden konut kredisini devretmek isteyen tüketici sayısı da artmaya devam etmektedir. Öncelikle senetle, nakitle ya da banka kredisiyle konut sahibi olanların sayısı artarken, devir konusunda da araştırma yapılmaktadır. Taksit ödemelerinde sorun yaşayan tüketiciler farklı tüketicilere kredi devri yapmak istemektedir. Haliyle bankalara da bu konuyla ilgili çok sayıda talep ulaştırılmaktadır.

Konut Kredisi Devredilebilir mi?

Bankalardan konut kredisi almak isteyen bir kişi kendi adına olan koşulların incelenmesinden sonra krediye yanıt alabilmektedir. Kredi notu, faiz oranları, kredi vadesi ve buna benzer faktörlerin kontrolünün ardından konut kredilerinde uzun bir vade söz konusu olacaktır. Haliyle kredi alırken koşulların da zamanla değişebileceği unutulmamalıdır. Bu kapsamda devam eden konut kredisini devretmek mümkün mü sorusuyla ilgili verilecek tek yanıt, ‘hayır’ olacaktır. Yani herhangi bir nedenden dolayı konut kredisinin devri söz konusu değildir. Birinci dereceden akrabalar için de bu durum geçerlidir.

Konut Kredisi Devam Eden Ev Satılabilir Mi?

Konut kredisi kullandığınız zaman banka tarafından almış olduğunuz ev için 1. derecen ipotek konulmaktadır. İpotekli bir evi satmak yasal olarak mümkün değildir. Bu yüzden kredi taksitlerinin tamamı ödenmeden ipoteğin kalkması ve evin satışının yapılması söz konusu değildir. Birçok tüketici konut kredisi devam eden evin satışının yapılıp yapılamayacağını da merak etmektedir. İlk olarak borcun kapatılması halinde tapudan da ipoteğin kaldırılması şarttır. Ev kredisi ile alınan konutun veya iş yerinin satılabilmesinin tek yolu, borcun tamamının ödenmesi ve gayrimenkulün üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekiyor.

Öte yandan kredi kullanan tüketicinin, krediyi aldığı dönemdeki faiz oranları, devir işlemlerinde geçerli değildir. Çünkü devir işlemi olamayacağı için daha önceki faiz oranlarının değil, yeni kredi uygulamasından dolayı güncel faiz oranlarıyla işlem yapılmaktadır.

Konut Kredisinde Erken Kapama Cezası Var Mı?

Çekmiş olduğunuz konut kredisinin erken vadede kapanmasıyla ilgili kredi sözleşmesine dikkat edilmelidir. Ancak sözleşmede konut kredisiyle ilgili tüm şartlar yer alacağı için erken ödeme cezası uygulanmaktadır. Örnek olarak erken ödeme cezası, 36 aydan daha az kalan tüketiciler için anaparanın en çok yüzde 1’i şeklinde uygulanmaktadır. 36 ay vadeden yüksek olan vadelerde ise kalan anaparanın en çok yüzde 2’si, erken kapama cezası olarak talep edilmektedir. O halde devam eden konut kredisini devretmek isteyenler birçok farklı uygulama ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu konu hakkındaki detaylara devam eden konut kredisini satmak mümkün mü? isimli yazımızda değindik.

Konut Kredisi Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Bankalardan konut kredisi çekmeden önce birtakım araştırmaların yapılması gerekir. Faiz oranları başta olmak üzere kredi masrafları, yıllık maliyeti ve ödeme seçenekleri gibi kalemler araştırılmalı ve bütçenizi aşmadan kredi sözleşmesini imzalamalısınız. Ayrıca devam eden konut kredisini devretmek isteyenler için de herhangi bir seçeneğin olmadığı unutulmamalıdır.

  • Konut Kredisi Masrafları: Konut kredisi masraflarında toplam tutarı etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Ekspertiz ücreti, hayat sigortası, komisyonlar ve dosya masrafı, bu kredinin temel masrafları olarak bilinir.
  • Konut Kredisi Faiz Oranları: Faiz oranları aslında her tüketicinin ilk dikkat etmesi gereken faktördür. Her bankanın faiz oranı farklıdır. Bu yüzden gerekli araştırmaları tamamladıktan sonra kredi vade ve tutarına göre hesaplama yapmanız uygun olacaktır. Günümüzdeki konut kredisi faiz oranları düşmeye başlasa da uzun vadede ödemeniz gereken tutarı da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
  • Konut Kredisi Yıllık Maliyeti: Faiz oranları ve masraflardan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer kalem, yıllık maliyettir. Kredinin gerçek faiz oranını gösteren yıllık maliyet, bankadan bankaya farklılık gösterir.
  • Ödeme Seçenekleri: Düzenli geliri olan tüketiciler rahatlıkla bankalardan konut kredisi alabilmektedir. Ancak ekonomik sorunların yaşanabileceği ihtimalinden dolayı esnek ödeme seçeneklerine başvurulmalıdır. Bu kapsamda ertelemeli konut kredisi almanın çok daha mantıklı olacağını söyleyebiliriz. Bankalar bu konuda artan veya azalan, ara ödemeli ya da 3 ayda bir ödemeli gibi seçenekler sunabilir. Haliyle sizler de aylık bütçenize uygun bir alternatifi seçerek konut kredisi talebinde bulunabilirsiniz.

2020’de Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar Hangileri?

Günümüz bankaları konut kredisinde ciddi bir rekabet içerisindedir. Haliyle tüketiciler düşük faiz oranlı konut kredisi veren bankaları tercih etmektedir. Ayrıca faiz oranlarının düşük seyretmesi en çok da tüketicileri memnun etmektedir.

Uygun konut kredisi veren bankalar arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank sıralanabilir. Faiz indirimine giden diğer bankalar ve konut kredisi faiz oranları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • Vakıfbank: %0,74
  • Ziraat Bankası: %0,74
  • Halkbank: %0,74
  • ING Bank: %0,89
  • Türkiye Finans: %0,79
  • Garanti Bankası: %0,95
  • Yapı Kredi: %0,89
  • Denizbank: %1,09

Bütün bankaların faiz oranlarını incelemek ve hesaplamak için uygun konut kredisi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilir veya aşağıdaki bölümden hesaplama yapabilirsiniz.

Bu yazı, güncel 10.07.2020 tarihinde tarafından Bilgi Merkezi Konut Kredileri kategorisi için yazıldı.

"Devam Eden Konut Kredisi Devredilebilir Mi?" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Devam Eden Konut Kredisi Devredilebilir Mi?" Yazısı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Sinan kaya dedi ki:

    Kayınvalidemden konut satın almak istiyorum.kredi kullanabilirmiyim? “Akraba olanlara konut kredisi verilmez” kuralı mı geçerli olur?