Çiftçi Borç Yapılandırma ve Erteleme Müjdesi 2020 (Ziraat Bankası)
Ülkemizin tarımsal kalkınmasının öncüleri çiftçiler, dönemsel olarak sermaye ihtiyacı duyabiliyor. Çiftçi kredileri ile tarımsal yatırım ya da diğer konularda ihtiyacı olan nakit desteği ile çiftçilerimiz, uygun faiz oranlı kredi kullanarak üretimini sürdürüyor. Ancak bazı dönemlerde, tarım kredi geri ödemelerinde zorluklar yaşanabiliyor. Çiftçilerin uzun bir süredir beklediği kredi borç erteleme ve yapılandırma konusu, Ziraat Bankası tarafından tüm çiftçilere sunuluyor. Peki çiftçi borç erteleme ve yapılandırma sürecinin detayları neler? Hangi çiftçiler borçlarını erteleme ve yapılandırma fırsatına sahip? İşte detaylar…
Çiftçilere Müjdeli Haberi Berat Albayrak Verdi
Uzun bir süredir, borçlarını ödemekte zorlanan çiftçilerin kredi geri ödemesinin ertelenmesi ve yeniden yapılandırılması gündemdeydi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ocak ayında çiftçilere müjdeli haberi verdi. Çiftçilerin borç ödemelerinde düşük faiz ve uzun vade talepleri olduğunu söyleyen Albayrak, Ziraat Bankası üzerinden bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bunun ardından birçok çiftçi, ödemekte zorluk çektiği borçlarının yapılandırma süreci için başvuruda bulundu. Peki tarım kredileri nasıl ertelenir ve yapılandırılır, kapsamı nelerdir?
Doğal Afetlerden Etkilenen Çiftçiler Başvurabilecek
Maliye Bakanı Albayrak tarafından yapılan açıklamada, Ziraat Bankası çiftçi borç erteleme ve yapılandırma uygulamasının doğal afetler nedeniyle etkilenen ve ortaya çıkan ekonomik sebeplerden dolayı borç geri ödemelerinde sorun yaşayan çiftçiler için geçerli olduğunu duyurdu. Sel, dolu gibi tarımsal üretimi ciddi şekilde etkileyen bir doğal afetin ardından, borç geri ödemesinde zorlanan tüm çiftçiler için, kredi yapılandırma seçeneği sunuldu. Kredi ve borçlarını yapılandıran çiftçiler, tarımsal üretime devam ederken arazisine ekim yapıp, ekstra bir krediye ihtiyaç duyduğu takdirde ise yeniden finansal destek alabilecek.
Ziraat Bankası Çiftçi Borç Erteleme Uygulaması
Borç ödemede zorluk yaşayan çiftçilere özel sunulan erteleme ve yapılandırma uygulaması, Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayınlandı. Bu kapsamda, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kredi çeken ve bu krediyi ödemekte zorlanan çiftçiler için, uygun vade ve faiz avantajı ile borç yapılandırma seçeneği sunuldu.
Yayınlanan kararda, doğal afetten etkilenen ve ödeme zorluğu çeken çiftçilerin yanı sıra, kredileri takibe düşen ve borçlarını ödeyemeyen çiftçiler de kapsamda tutuluyor.
Ziraat Bankası Çiftçi Borç Erteleme Faizi
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, borçlarını ertelemek ve yapılandırmak isteyen çiftçiler için sunulan faiz senelik yüzde 10 olarak belirlendi. Aylık bazda ise borç erteleme faizi %0,83 oldu. Bakan Albayrak, bu faizin piyasa şartlarına göre düşük faizli bir kredi erteleme seçeneği olduğunu belirtti ve devletin, çiftçilere bir desteği olarak aktardı.
Borç Erteleme Kaç Yıla Yayılacak?
Ziraat Bankası üzerinden, borcunu yapılandırmak isteyen çiftçiler, düşük faiz seçeneğinin yanı sıra aynı zamanda 5 yıl vadeye borcunu yayabilecek. Borç erteleme düzenlemesinde belirtilen gerekli şart olarak ise, tarımsal üretime devam edilmesi gösterildi.
Ayrıca bir önceki yazımızda bütün gübre markalarının 50 kg’lık gübre fiyatlarını ve gübreleme ile alakalı bilinmesi gerekenleri listeledik. Detaylara güncel gübre fiyatları veya solucan gübresi sayfasında ulaşabilirsiniz.
Tarım Kredi Kooperatifleri Üzerinden Borç Yapılandırılabilir Mi?
Çiftçilere, Ziraat Bankası üzerinden borç erteleme ve yapılandırmanın dışında aynı zamanda, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden borç yapılandırma seçeneği de sunuluyor. Ancak burada faiz oranı farklı. Tarım Kredi borç erteleme ve yapılandırma sürecinde faiz, çiftçiler için yıllık %20,75 olacak. Devlet, borç ödemede zorluk çeken çiftçiler için faiz desteği sunuyor. Bu destekle birlikte, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden yapılandırılan borçlarda yıllık faiz %15 olmaktadır. Aylık faiz de, yüzde 1,25 olarak hesaplanmıştır. Çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden de borç yapılandırabilecek olsa da, Ziraat Bankası üzerinden erteleme ve yapılandırma, daha uygun faizli görülmektedir.
Borcun Geri Ödemesi Nasıl oluyor?
Çiftçi borç erteleme ve yapılandırma uygulamasında, Ziraat Bankası bir süre ödemesiz bir plan sunmuyor. Vade en fazla 5 yıl olarak belirlendikten sonra, eşit taksitler halinde bir ödeme planı çıkarılıyor. Borç yapılandırma sürecinde, çiftçilerin Ziraat Bankası da dahil olmak üzere tüm bankalardaki kredi borçları esas alınıyor. Geri ödemede, aylık eşit taksitler söz konusu. Değişken ya da tarım kredilerinde alışıldığı gibi, hasat sezonunu baz alan bir ödeme planı yok.
50 BİN TL Borcun Yapılandırması Nasıl Oluyor?
Mevcut vade planı ve faiz oranına göre, kredi borcu yapılandırmasının hesaplanması durumunda ise, ortalama geri ödeme taksitlerinin ne kadar olduğunu hesaplayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, 50 bin TL borç erteleme ve yapılandırma istiyorsanız, Ziraat Bankası üzerinden 50 bin liralık borcunuzun aylık eşit taksitleri 1269 TL olmaktadır. Yani toplamda, 60 bin liranın üzerinde bir geri ödemeniz olacaktır. Kredinin sizin için masrafının 10 bin liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, 5 yıl gibi bir vade için uygun bir ödeme demek mümkün.
Çiftçi Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tarım sektöründe aktif şekilde faaliyet gösteriyorsanız ancak Tarım Kredi başta olmak üzere, borcunuzun ne oranda olduğunu bilmiyorsanız e-devlet sistemi üzerinden borç sorgulama yapabilirsiniz. E-devlet şifrenizi aldıktan sonra, turkiye.gov.tr üzerinden Tarım Kredi Kooperatifi Borç Sorgulama hizmetine tıklamanız yeterlidir. Burada, mevcut borcunuzu ve varsa borçla ilgili diğer detayları görebilirsiniz. Tarım Kredi Kooperatifi, tüketim kredisi başta olmak üzere kısa vadeli ve uzun vadeli işletme kredileri sunmaktadır. E-devlet dışında, alternatif olarak Ziraat Bankası üzerinden de tarım kredi borçları sorgulanabilmektedir.
Borç Erteleme ve Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çiftçilere sunulan sübvansiyonlu, yani ilave faiz indirimine sahip kredilere başvurmak için, tarımsal üretime devam etme ve gerekli nedenleri sağlıyorsanız, Ziraat Bankası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Bankanın sunduğu nedenler arasında verim düşüklüğünün yanı sıra, piyasa alım fiyatlarının düşük olması, hastalık, pazarın daralması gibi nedenler de yer alıyor. 5 yıla yayılan, uygun faizli kredi yapılandırma seçeneği ile tarımsal üretiminize devam etmek istiyorsanız, Ziraat Bankası şubelerine başvurabilirsiniz. Borç erteleme ve yapılandırmayı, Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden yapmak isterseniz, kooperatiften telefon yolu ile bilgi alabilirsiniz.
Ziraat Bankası’ndan Çiftçiye Özel Krediler
Borç yapılandırma sürecine alternatif olarak ya da sonrasında, tarımsal krediye ihtiyacınız varsa Ziraat Bankası yine en geniş seçenekleri, uygun faizler ile destek kredisi sunmaktadır. Bankanın sunduğu krediler, hem tarım hem de hayvancılık için çok çeşitli amaçlar adına kullanılabilir. Hayvancılık ve su ürünleri desteği için, hayvansal üretim ve su ürünleri kredileri sunan Ziraat Bankası, bitkisel üretim kredisi ile de tarıma desteğini sunmaktadır. Detaylara Ziraat Bankası çiftçi kredisi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Makine ihtiyacınız için çiftçiye özel kredi arıyorsanız, mekanizasyon kredileri Ziraat Bankası tarafından, tarımsal mekanizasyon, küçük ekipman ve modern basınçlı sulama kredileri başlığı altında sunulmuştur.
Ziraat Bankası’nın çiftçiye özel vade ve faiz avantajları ile sunduğu diğer krediler arasında ise üretim destek, hasat ve pazarlama, arazi alım, nakliye aracı ve lisanslı depoculuk yatırımı gibi farklı kredi başlıkları yer almaktadır.
Bankanın çifçiye özel sunduğu diğer bir ürünü ise, tarım sektörüne özel limitlerin ve ödeme kolaylıklarının belirlendiği Başak Kart’tır. Çiftçiye özel kredi kartı Başak Kart ile, ödemelerinizi kolay bir şekilde yönetebilir, sorunsuz nakit akışının ardından tarımsal üretiminize sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz.
Ziraat Bankası kredileri ve kredi erteleme, yapılandırma seçenekleri için bankanın internet sitesi, çağrı merkezi ve şubelerinden bilgi alabilirsiniz.
"Çiftçi Borç Yapılandırma ve Erteleme Müjdesi 2020 (Ziraat Bankası)" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.
"Çiftçi Borç Yapılandırma ve Erteleme Müjdesi 2020 (Ziraat Bankası)" Yazısı İçin Hiç Yorum yapılmamış