web analytics
Uygun Krediler

Alacağım Ev Kredi Çekmeye Uygun Mu?

Alacağım Ev Kredi Çekmeye Uygun Mu?

Türkiye de satılan her 10 evde ortalama 4’ü konut kredisi kullanılarak alınmaktadır. Hal böyle olunca kredi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin aklına gelen ilk soru “Alacağım ev kredi çekmeye uygun mu?” olmaktadır. Çünkü bu kredi türünde evin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bankalar genelde verdiği krediyi teminat altın alabilmek adına tüketicinin üzerine ait olan gayrimenkule ipotek koyar. Ya da satın alınacak ev üzerinden bu teminatları sağlamaya çalışır.

Bankalar bu sayede borçludan kredi tahsilatı yapamadığı zaman konutu satışa çıkararak alacaklarını tahsil etme yoluna gitmektedir. Ayrıca bankalar hukuksal anlamda sorun yaşanmayacak olan konutları teminat altına alır. Bunun dışında alınacak evin kredi çekmeye uygun olup olmadığını da bir tüketici olarak mutlaka araştırmalısınız.

Alacağım Evin Tamamına Kredi Alabilir miyim?

Bankalar satın alacağınız evin tamamına kredi vermez. Genelde %20 oranında peşinat talep etmektedir. Yani 100.000 TL’lik konut kredisi kullanmak isteyenler 20 bin TL peşinat ödeyerek bu krediye sahip olabilir. Bu rakam ise evin ekspertiz değerinde yer alan rakamla beraber oluşturulmaktadır.

Sahip olmak istediğiniz konutun fiyatının belirlenmesi aşamasında ekspertiz görevlendirme hizmeti de tüketiciler tarafından ödenmektedir. Ayrıca araştırma sürecinde eve biçilen bedel bankayla paylaşılır ve bu sayede kredi çekeceğiniz miktar belirlenmiş olur. Yine de alacağım ev kredi çekmeye uygun mu konusunda diğer faktörlerin incelenmesi gerekmektedir.

Tamamlanmamış Evler için Kredi Veriliyor Mu?

Bankalar, tamamlanmamış evler için kredi vermez. Ancak genelde %80’i tamamlanmış olma şartı aranır. Tüm bankalar kendi prosedürlerine göre konut kredisi verdiği için bazı bankalarda bu oran %50’de olabilir. Proje aşamasında olan konutlar için de konut kredisi verilmektedir. Fakat bu tür durumlarda banka ile inşaat firması arasında bir anlaşmanın olma zorunluluğu vardır. Ayrıca kişinin üzerine tapulu olan farklı bir ev var ise proje aşamasındaki ev için kredi alınabilir.

Müstakil Konut İçin Kredi Şartları Nelerdir?

Bağımsız bölümlerden oluşan müstakil veya villa türü evlerde arsa tapusu bulunmalıdır. Ayrıca kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli evler satın alınacak ise yapı kullanım izin belgeleriyle beraber arsa tapularının bankaya iletilmesi gerekmektedir. Ek olarak hazırlanacak diğer belgeler de banka tarafından sizlerle paylaşılır. Yani villa kapsamına giren evler için arsa tapularını teminat olarak gösterebilir ve kredi talebinde bulunabilirsiniz.

Apartman Daireleri İçin Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Bireyler alacağım ev kredi çekmeye uygun mu konusunda apartman daireleri için sunulan bazı şartlara dikkat etmelidir. Bu tür binalarda arsa tapusu yeterli değildir. Kat irtifakı tapusu veya kat mülkiyetiyle bankalara başvuru yapılır. Bu belgeler ise kat irtifakı tapusundan sonra alınabilir. Ayrıca kat mülkiyeti alınmış olan evler, bankalar tarafından daha çk tercih edilmektedir. Ancak kat irtifakı olan evlere de bankalar konut kredisi verebilir.

Yalnızca kat irtifakı bulunan konutlar ise ekspertiz değeri belirlenirken yapı kullanma izni ve inşaat ruhsatına göre değerlendirilmektedir. Yapılacak tüm değerlendirmelerin olumlu olması halinde tüketiciye kredi imkanı tanınır. Konut kredisi hesaplama bölümüne giderek bankaların kredi faiz oranlarını karşılaştırabilirsiniz.

İpotekli Konutlara İkinci Kredi Verilir mi?

Bankalar ipotekli konutlara çoğu zaman kredi vermez. Çünkü bu tip konutların teminat altına alınmasından kaçınılır. Bir konut üzerinden birden çok kurum veya kişinin alacağı bulunabilir. Bu nedenlerden ötürü bankalar kredi sunarken, teminat olarak alacağı konutlarda birinci dereceden alacaklı olmayı ister. Haliyle borçlunun borcunu ödeyememesi halinde konut üzerinde hak sahibi olan bankalar rahatlıkla evi satışa çıkararak alacaklarını tahsil edebilir.

Hisse Tapulu Konutlara Kredi Verilir mi?

İpotekli konutlar gibi hisse tapulu konutlar da bankaların kredi vermekten kaçındığı bir ev türüdür. Çünkü bankadan kredi alacak olan tüketicinin ev üzerindeki hisse değeri, borca karşılık gelmelidir. Yani borca teminat olacak tutarı karşılayabilir olmalıdır. Ancak buna rağmen bankalar borcun ödenmemesi halinde diğer hissedarları da düşünerek konut borcunu tahsil edemeyebilir. O halde alacağım ev kredi çekmeye uygun mu konusunda hisse tapulu olup olmadığına da bankalar tarafından dikkat edildiği unutulmamalıdır.

Peşinatsız Konut Kredisi Alabilir miyim?

Tüketiciler çoğu zaman peşinatsız konut kredisi almak ister. Yani bankalara ön ödeme yapmadan kredi talebinde bulunabilir. Bu tür durumlarda faiz oranlarının biraz daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. 120 ay vadeye kadar alınabilecek peşinatsız konut kredisi için kimlik belgesi, tapu fotokopisi, gelir belgesi ve son döneme ait bir fatura bankaya sunularak hizmet talep edilebilir.

Peşinatsız konut kredilerinde, kendinize ait olan bir evi ipotek olarak göstermeniz gerekiyor. Bazı bankalar bu konuda yeteri kadar hizmet sunarken birtakım kriterlere göre çalışma gerçekleştirmektedir. Bu durumda kredi skorunuzun yüksek olması şarttır. Ayrıca farklı bir bankaya borcunuzun olmaması da gerekiyor. Her iki şartı sağlayabilen tüketicilere peşinatsız konut kredisi verilebilir. Yine de bankalardan bu konuyla ilgili yeteri kadar bilgi almanızda yarar var.

Bu yazı, güncel 11.09.2023 tarihinde tarafından Konut Kredileri kategorisi için yazıldı.

"Alacağım Ev Kredi Çekmeye Uygun Mu?" İçin Aşağıdan Soru Sorabilirsiniz.

"Alacağım Ev Kredi Çekmeye Uygun Mu?" Yazısı İçin Hiç Yorum yapılmamış

Bu konu hakkında herhangi bir soru sorulmamış. Yukarıdaki bölümden konu hakkındaki sorularınızı veya görüşünüzü yazabilirsiniz.